FAQ

Frågor och svar

Vad är WordPress?

WordPress är ett open source administrationsverktyg. Det betyder att vilken utvecklare som helst kan använda koden för att bygga hemsidor, skapa mallar och utveckla plugin med färdiga funktioner. WordPress är kodat i språket PHP.

Vad menas med ett plugin?

Ett plugin är utökade funktioner av administrationsverktyget. Det kan vara funktioner för kontaktformulär, hantering av statistik via Google Analytics, förbättrad säkerhet, bokningsfunktioner, popups m.m.

Vad är ett tema?

Ett tema är er hemsida utåt, det besökaren ser. Det finns både små och mycket stora teman. Man kan köpa ett färdigt tema eller bygga ett eget för sin hemsida. Att bygga eget tar mer tid, men det kan bli bättre anpassat för er. Det finns olika teman anpassade för olika typer av hemsidor, t ex fokus på bildgallerier för fotografer, kurssidor för dem som säljer utbildningar, webbshoppar med fler. Det sparar tid att få en del funktionalitet färdigt från början.

Var får man tag på teman och plugin?

Det finns företag som erbjuder teman och plugin att köpa men det finns även kostnadsfria teman och plugin. Ofta finns plugin i en gratis- och en betalversion för mer funktionalitet.

Kan man bygga en hemsida utan tema?

Ja, många hemsidor byggs från grunden.

Vad betyder att man måste uppdatera WordPress?

Administrationsverktyget WordPress uppdateras ständigt. Nya funktioner tillkommer, gamla funktioner försvinner, buggar fixas osv. Det finns också olika versioner av PHP, programmeringsspråket som WordPress är byggt i. När en ny version av PHP kommer ut kan WordPress, teman och plugin behöva uppdateras för att fungera.

Varför måste plugin uppdateras?

Även plugin utvecklas ständigt av samma anledningar som ett tema.

Hur ser jag att det finns en ny uppdatering?

Det kommer ett meddelande att det finns en uppdatering. Alla plugin visas under ”Tillägg” och du ser en siffra intill tillägg hur många uppdateringar som väntar.

Vad menas med att pluginet är kompatibelt?

Innan man uppdaterar ett plugin kan man kontrollera att det fungerar med den version man har av WordPress. Det brukar fungera ändå, men pluginet talar om vilken som är den senaste versionen som den har testats i.

Hur ofta ska man uppdatera?

Vi rekommenderar en gång i kvartalet.

Varför är det viktigt att ta en back-up före uppdatering?

Ifall något går fel så går det att backa tillbaka hemsidan till en version när det fungerade.

Varför ska man uppdatera ett plugin i taget?

Om man uppdaterar alla plugin samtidigt är det svårare att härleda vilket plugin som orsakade att något på hemsidan ser konstigt ut eller slutade fungera. Det bästa sättet är att uppdatera ett plugin, och sedan klicka runt lite på hemsidan och se att den fungerar som den ska, innan nästa plugin uppdateras.

Kan man ställa in att uppdateringar görs automatiskt?

Ja, det kan man göra. WordPress uppdaterar sig själv om man väntat för länge. För plugin kan man ställa in att uppdateringar ska ske automatiskt. Det kommer inte göras någon kontroll på om pluginet är kompatibelt med den WordPress version som man har. När en uppdatering gjorts får man meddelande om det så man kan backa tillbaka om något skulle gå fel.

Vad behöver jag tänka på om jag vill installera ett plugin?

Det kan vara bra att kontrollera hur många användare ett plugin har. Finns få användare kan det vara ett tecken på att den inte är bra. Att installera ett plugin innebär även en risk att installera virus i hemsidan så det är viktigt att välja plugin med försiktighet.

Varför ska man inte ha för många plugin?

För många plugin kan göra hemsidan långsammare och mer öppen för attacker. Det räcker inte alltid att inaktivera ett plugin för att det ska gå snabbare. Plugin som inte används bör tas bort.

Vad är WooCommerce?

WooCommerce är ett plugin som tillhandahåller en webbshoplösning. WooCommerce kan användas att visa produkter utan att vara en webbshop. Vill man sälja produkter eller tjänster via hemsidan så går det bra om man kopplar på en betallösning. Det går också att sälja via faktura, om man inte vill ha en betallösning.

Flera frågor?

Har du flera frågor är du välkommen att höra av dig.